1. Mi is a fogászati implantáció?

 A beavatkozás során a fogorvos olyan művi foggyökeret ültet az állcsontba (általában az elveszített, vagy kihúzott fog helyére), mely a pótlás elkészülte után a saját fog funkcióját képes átvenni. Javítja a rágást és a beszédet, előnyösen befolyásolja az arc esztétikáját.

Az implantátumra készülő pótlások (koronák, hidak, fogsorok) készülhetnek az eredeti fogakhoz megszólalásig hasonló formára és színre, illetve a páciens kívánságára világosabbra és szabályosabbra is.

2. Miből készül az implantátum?

 

A szövetbarát, bio-anyagokból készült implantátumokat az emberi szervezet jól tolerálja. Rendelőnkben titánból készült, német Pitt-Easy implantátumokat alkalmazunk. www.oraltronics.org 

A Pitt-Easy implantációs rendszereket gyártó Oraltronics Marketing und Vertriebs GmbH 1979-ben alakult Észak Németországban, Bréma városában. 1981-ben védték le az általuk kifejlesztett csavar implantátum rendszereket, melyeket 1987-ben dobtak piacra. 1996-ban ISO 9001-es minőségbiztosítást szereztek. 2006-ban egy újdonsággal fejlesztettek: egy speciális Puretex felülettel vonják be implantátumaikat, ami egy új technológia segítségével kifejlesztett titán felület megnövelt biológiai tulajdonságokkal.

 

3. Mi az előnye az implantációs fogpótlásnak?

 

- egy vagy két fog hiánya esetén elkerülhető a szomszédos, ép fogak lecsiszolása a hídkészítéshez

- sorvégi foghiány esetén rögzített híd készíthető kivehető pótlás helyett

- teljes foghiány esetén pár implantátum segítségével stabil, nem mozgó műfogsor készíthető

- fogelvesztés után megelőzi a csont lebontódását

- mára az implantátumok több mint 95%-a sikeres!

 

4. Ki kaphat implantátumot és mi a kockázata?

 

Alapfeltétel a jó általános egészségi állapot és a kielégítő szájhigiénia. Szájvizsgálat és röntgenfelvétel után a fogorvos megtervezi a műtétet, szükség esetén csontpótlást, arcüregfeltöltést is javasolhat.

Kizáró tényező lehet pl. a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése vagy a dohányzás.

Az implantátum kilökődése ritka, max. 2%-ban fordul csak elő.

A beültetés során a környező szövetek sérülése igen ritka, elkerülhető.

 

5. Hogyan történik a beültetés?

 

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ambuláns körülmények között. Nyálkahártyametszés után a felszabadított állcsontba behelyezik a műgyökeret, majd a sebet felette összevarrják. A beavatkozás fájdalmatlan, utána kisebb arcduzzanat előfordulhat ugyan, de a páciensek többsége nem jelez semmiféle panaszt.

Így befedve az implantátum 3-6 hónapig csontosodik, vagyis rögzül az állcsontban, mely folyamatot általában havonta kontrollálja a kezelőorvos. Ezen idő letelte után a nyálkahártya alól kiszabadítják az implantátumot és ráhelyezik az ínyformázó csavart. Lenyomatvétel után következik a fogtechnikai fázis, végül a fogorvos a kész pótlást a szájba helyezi.

 

6. Műtét előtti és utáni teendők

 

- kezelőorvosát informálja minden betegségéről és a gyógyszereiről

- a műtétre ne éhgyomorral érkezzen

- a műtét után ne vezessen gépjárművet, lehetőleg hozzon magával kísérőt

- rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be

- műtét után a duzzanatra tegyen hideg borogatást

- ne egyen amíg hat az érzéstelenítő

- 24 óráig ne fogyasszon alkoholt, kávét, teát, ne egyen fűszeres, csípős ételeket, ne dohányozzon!